Libros y monografias

Dos Panegírics D'andreu Rey D'artieda (1604) I Vicent Garcia (1613) Pronunciats: Edició crítica

Autors: Albert Rossich
Dos panegírics d’Andreu Rey d’Artieda (1604) i Vicent Garcia (1613) pronunciats a l’Estudi General de Lleida. Edició crítica és una monografia que arrenca en darrer terme de la tesi doctoral –en gran part inèdita– llegida per l’autor l’any 1984, i que va obtenir la qualificació d’excel·lent cum laude i premi extraordinari de doctorat (1985). Aquesta tesi inventariava un bon de nombre de cançoners barrocs, establia un primer catàleg de poesies atribuïdes a Vicent Garcia i a altres poetes barrocs, i editava críticament les obres de Garcia. Ara, amb aquest llibre es refà de cap i de nou l’edició de la composició més ambiciosa d’aquest autor, tenint en compte molts més manuscrits i incorporant una anotació exhaustiva, acompanyada de dos poemes més sobre el mateix tema erròniament atribuïts a Garcia. La investigació es completa amb una proposta d’atribució a Andreu Rey d’Artieda del primer d’aquests dos poemes.

Fontanella polièdric: Fontanella polièdric : poesia barroca i transmissió:

Autors: Verònica Zaragoza i Pep Valsalobre
El poeta i dramaturg Francesc Fontanella (Barcelona, 1622 - Perpinyà, 1681) és, ara com ara, un dels autors més complets i polièdrics de la tradició literària catalana de tots els temps. Ho demostra la seva activitat literària, en vista de la varietat de gèneres tractats i de la diversitat temàtica, però també de la seva implicació política, íntimament lligada amb la seva escriptura, que el situen com un dels escriptors més combatius de la Guerra dels Segadors catalana (1640-1652). El volum que teniu a les mans recull les darreres recerques dutes a terme sobre l’univers poètic fontanellà, que interessaran no només a la comunitat investigadora sinó també als amants de la cultura catalana en general.

Lucrècia

Autors: Joan Ramis i Ramis
Pep Valsalobre i Vicent Melchor (eds.) La tragèdia Lucrècia, composta al 1769, està basada en el relat llegendari del pas de la monarquia a la república romana al 509 aC, que ha tingut un intens i dilatat ressò literari des de l’Antiguitat. Més de dos segles després d’haver estat escrita, Lucrècia ens continua emocionant per la perennitat dels valors que exposa (l’exercici de la virtut, la lluita contra la tirania, els valors republicans). Per aquesta raó i per la seva innegable qualitat literària, aquesta obra de Ramis és un clàssic indiscutible de la literatura catalana de tots els temps.

Un cançoner català del Renaixement a Roma. Les poesia de Joan Salom, astrònom valencià.

Autors: Albert Rossich i Pep Valsalobre
Aquest llibre edita i contextualitza un petit recull de poesies que avui es conserva, sense nom d’autor, dins un manuscrit de la Biblioteca Apostòlica Vaticana. L’anàlisi interna i externa del manuscrit ha permès atribuir-lo amb tota seguretat a Joan Salom (o Salon), un frare franciscà que, a més d’hebraista i astrònom reconegut –va tenir un paper important en la reforma del calendari gregorià–, se’ns revela, doncs, també com a poeta. A les composicions hi ha elogis a alguns contemporanis, algunes peces de caràcter devot i unes quantes poesies adreçades a un amor frustrat envers una monja barcelonina. Més enllà de l’interès que té augmentar la producció literària catalana del Cinc-cents amb uns textos desconeguts, aquest cançoner és important perquè se situa en el moment en què les noves formes poètiques italianes del renaixement s’introdueixen en la poesia catalana.

O he de morir o he d'amar. Antologia poètica de Francesc Fontanella

Autors: Pep Valsalobre, Eulàlia Miralles i Albert Rossich
Si hi ha un autor que desmenteixi la idea que el Barroc correspon a un període de decadència de la literatura catalana, aquest autor és el barceloní Francesc Fontanella (1622-1682/83). Perquè Fontanella va escriure una obra poètica (i dramàtica) que no solament és extensa i refinada, sinó que està a l'altura de la millor literatura europea del seu temps. Aquest fet indiscutible, que els estudis i les descobertes més recents no han fet sinó confirmar, encara no ha estat prou assumit per la mateixa tradició cultural a la qual Fontanella pertany. Per això era tan necessària una antologia que oferís una perspectiva prou àmplia de la seva obra poètica, i que ho fes combinant el rigor filològic i la claredat expositiva en les notes que faciliten al lector general la comprensió dels poemes. O he de morir o he d'amar neix amb la voluntat que arreli definitivament en l'imaginari dels catalans la figura d'un home enamoradís i guerrer, que va participar activament en els fets més decisius de la seva època, fill del Conseller en Cap de la Generalitat durant la Guerra dels Segadors, comandant ell mateix de l'artilleria que es va enfrontar a les tropes de Felip IV, diplomàtic en ambaixades internacionals i, alhora, poeta insigne d'esperit plenament barroc.

El plurilingüisme en la literatura catalana

Autors: Albert Rossich i Jordi Cornellà
El plurilingüisme en la literatura catalana constitueix el primer intent de sintetitzar en una visió de conjunt un fet que es dóna en totes les literatures, però que encara no havia estat mai objecte d’un estudi que n’analitzés tots els aspectes. Hi compareixen, al costat de peces conegudes, obres habitualment desateses pels historiadors de la literatura, els quals, dedicant bona part dels seus esforços a bastir un cànon propi, han cregut que tenien un interès més lingüístic que no pas literari. Més enllà de l’interès teòric que això pot suscitar en la literatura comparada i en el terreny tan poc explorat de les literatures en contacte, aquesta recerca permet redescobrir una gran quantitat de textos oblidats o marginats que destaquen per la seva originalitat i diversitat estilística.

"Literatura en la Guerra de Treinta Años",

Autors: Eulàlia Miralles i Pep Valsalobre
Sònia Boadas (ed.), Vigo: Editorial Academia del Hispanismo, 2012. Recopila trabajos con aportaciones de miembros del equipo de investigación UdG sobre poesía política en la Guerra de los Segadores y Francesc Fontanella en el contexto del Carnaval de 1647.

Literatura catalana moderna (siglos XVI-XVIII)

Autors: Albert Rossich i Pep Valsalobre
Madrid: Síntesis (Letras Universitarias), 2011. Primer volumen panorámico del conjunto de la producción literaria de la edad moderna catalana dirigido a un público peninsular.

Panorama crític de la literatura catalana

Autors: Albert Rossich, August Bover, Eulàlia Miralles, Gabriel Sansano, Pep Valsalobre
Coordinación de la obra "Panorama crític de la literatura catalana" (Barcelona, Vicens Vives). Han aparecido los seis volúmenes (2009-2012). El III, dedicado a la Literatura moderna, ha sido dirigido por el mismo coordinador y han participado miembros del grupo de investigación y colaboradores (Bover, Miralles, Sansano, Valsalobre).

Del Cinccents al Setcents: tres-cents anys de literatura catalana

Autors: Eulàlia Miralles (ed.)
Eulàlia Miralles (ed.), Bellcaire d’Empordà: Edicions Vitel•la (Philologica. Sèrie Estudis, 2), 2010, 576 pp. Volumen que recoge estudios importantes de miembros del grupo de investigación que ofrecen una panorámica de la literatura catalana moderna.

Del tractat dels Pirineus [1659] a l'Europa del segle XXI

Autors: Eulàlia Miralles i Pep Valsalobre
Òscar Jané (ed.), Del tractat dels Pirineus [1659] a l'Europa del segle XXI. Barcelona: Generalitat de Catalunya - Museu d'Història de Catalunya, 2010, 359 p. Incluye los estudios siguientes de los miembros del grupo: - Eulàlia Miralles: "Poesia i política de la Guerra dels Segadors", pp. 177-187. - Pep Valsalobre: "L'obra (o la vida) de Francesc Fontanella en l'esquinç de 1652-1659", pp. 281-290.

  Sobre Jeroni Pujades

  Autors: Eulàlia Miralles
  Barcelona: IEC, 2010, 216 pp.

  Fontanellana. Estudis sobre l’època i l’obra de Francesc Fontanella (1622-1683/85)

  Autors: Gabriel Sansano i Pep Valsalobre
  Girona: Documenta Universitaria, 2009, 370 pp.

  Diccionari de la Literatura Catalana

  Autors: Pep Valsalobre
  Àlex Broch (dir.), Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 2008, 1248 pp. La parte de literatura catalana moderna ha sido asesorada por Pep Valsalobre y ha contado con la colaboración de los miembros del grupo de investigación en la redacción de materiales.

   Qüern. Repertori bibliogràfic biennal de literatura i llengua catalanes de l'edat mitjana i l'edat moderna

   Autors: Pep Valsalobre i David Prats
   Núm. 7 (2007).

   Literatura i cultura catalanes (segles XVII-XVIII)

   Autors: Pep Valsalobre i Albert Rossich
   Barcelona: Editorial UOC (Humanitats, 115), 2007, 286 pp.

    Poesia catalana del barroc. Antologia

    Autors: Albert Rossich i Pep Valsalobre
    Bellcaire d'Empordà: Edicions Vitel·la (Philologica. Sèrie Textos, 1), 2006, 404 pp.

    Francesc Fontanella: una obra, una vida, un temps

    Autors: Pep Valsalobre i Gabriel Sansano
    Bellcaire d’Empordà: Edicions Vitel•la (Philologica: Sèrie Estudis, 1), 2006, 356 pp.

     Joan Ramis i Ramis, "Arminda"

     Autors: Vicent de Melchor i Pep Valsalobre
     Bellcaire d’Empordà: Edicions Vitel·la (Philologica. Sèrie Textos, 2), 2006, 128 pp. [edición crítica]

      Qüern. Repertori bibliogràfic biennal de literatura i llengua catalanes de l'edat mitjana i l'edat moderna

      Autors: Pep Valsalobre i David Prats
      Núm. 6 (2005).