Presentació del projecte

El segles XVII i XVIII van ser un dels períodes més productius per la poesia en llengua pròpia arreu de les terres de parla catalana i un dels gèneres més cultivats fou la poesia satírica. Les composicions de caràcter satíric que s’han conservat es compten per centenars i conformen un patrimoni cultural de gran interès, tant literari, perquè condensen alguns dels trets més distintius de l’estètica barroca, com documental, ja que, com que estan estretament vinculades a les circumstàncies (socials, culturals, polítiques, històriques) que envolten la seva composició, proporcionen informació valuosa sobre una gran quantitat d’aspectes de la societat del seu temps.

 

En gran part, aquests textos són desconeguts per la comunitat investigador i pel gran públic, perquè són encara inèdits, i és per això que neix el Corpus de poesia satírica catalana del Barroc, que té com a objectiu facilitar l'accés als textos. Es tracta d'una base de dades en línia que permet accedir als poemes per temes, autors i formes mètriques. També en proporciona un breu resum en prosa i, en aquells casos en què el poema ha estat publicat a la Biblioteca digital de Nise, s'hi pot accedir directament des dels resultats de la cerca.

                              
 

Crèdits

El Corpus de poesia satírica catalana del Barroc és un projecte realitzat entre els anys 2022 i 2023 i que ha comptat amb el suport econòmic de la Societat Històrico-Arqueològica i la Secretaria Científica de l'Institut d'Estudis Catalans. Podeu consultar-ne els detalls tècnics aquí.

 

Investigador Principal: Albert Rossich Estragó

Equip investigador: Marc Sogues, Pep Valsalobre, Eulàlia Miralles, Miquel Sabaté, Lluís Cornet, Olga Perxés i Altea Llorens.