Torna a la pàgina d'autors

Francesc Vicent Garcia

El capdavanter de la primera generació barroca és Francesc Vicent Garcia (Saragossa 1579-Vallfogona de Riucorb, 1623), tant perquè la major part de la seva obra s’inscriu en l’estètica d’aquest corrent com pel fet que darrere seu apareix una legió d’admiradors i seguidors entusiastes.

La seva biografia apareix vinculada a la família dels Montcada, especialment a Pere de Montcada, bisbe de Girona, de qui va ser secretari. Probablement va estudiar a Barcelona.

L’ordenació sacerdotal va tenir lloc a Vic, el 1605, i a l’any següent era nomenat rector de la parròquia de Vallfogona de Riucorb (avui a la Conca de Barberà), del bisbat de Vic. Sabem que va tenir aspiracions de progressió en la carrera eclesiàstica que es van veure sistemàticament frustrades, la qual cosa potser va contribuir a la formació del seu tarannà escèptic.

És conegut generalment amb el nom de Rector de Vallfogona perquè va obtenir aquesta plaça eclesiàstica i en aquest poble va residir generalment, llevat d’alguns períodes d’absència vinculats a les seves aspiracions d’obtenir càrrecs més rellevants o situacions de major privilegi que no pas el de regir una parròquia rural.

 

Des d'aquesta pàgina podeu accedir a l'edició electrònica de la seva poesia, un projecte que es troba actualment en curs. Aquest projecte s'ha beneficiat d'un ajut del Departament de Cultura, del programa de subvencions per a projectes de difusió de la recerca en l'àmbit de les lletres de la Institució de les Lletres Catalanes (2021). Aquest ajut ha permès realitzar l'edició dels sonets i la preparació d'un dossier de material pedagògic sobre Garcia i la poesia catalana de l'edat moderna que es pot descarregar des d'aquest enllaç 

 

Amb el suport del Departament de Cultura

 

 

Més sobre l'autor:

 

Ordre alfabètic

Rúbriques

Formes mètriques